Kim de Snoo (22) werkt op het Opleidings- en Trainingscentrum Rijden (OTCRij) in Oirschot. Om haar PTSS te lijf te gaan tekent ze, als vorm van therapie, militairen en defensievoertuigen. Inmiddels lopen haar tekeningen storm: de verzoeken uit binnen- en buitenland stromen binnen. We spraken Kim in de koffiekamer van Stafgebouw 522.

Lees het volledige interview met XRsice:

https://www.bbtv/images/stories/XRcise/2020/XRcise132.pdf 

Artikel Groene Baret:

Samenloop  van ontwikkelingen .

Een getekende afbeelding van een operator trekt mijn aandacht, en ik denk: dat is best een fraaie weergave van de realiteit. Een wat grove potloodtekening met een rust en gedetailleerdheid die kenmerken heeft van wat de werkelijkheid is. Acties met veel daadkracht en hoge impact en tegelijkertijd doordacht en doelgericht. Een commando ten voeten uit. Wie zit daarachter en hoe kwam dit tot stand? Een gesprek met de tekenaar of beter toch: tekenares een ‘fillefragile’ . Kim de Snoo uit Brabant.

Eigen stijl

Momenteel is zij werkzaam bij de landmacht; OTCRij in Oirschot. Na eerder een poosje gesnuffeld te hebben bij de luchtmacht. Als kind al veel aan het tekenen, maar toen nooit een eigen stijl kunnen vinden. Nu zeggen ze dat personen met artistiek talent eelt op hun ziel nodig hebben om creativiteit te kunnen produceren. In dat geval kunnen we nog wat van Kim verwachten. Een moeilijke jeugd, een PTSS-rugzak en een periode achter de rug die mij een gedachte van bipolaire stoornis geeft. Dit zijn genoeg ingrediënten om een bron te zijn van bovengemiddelde creatieve kracht.

Tekent uit gevoel

Haar huidige stijl ontwikkelde ze enkele jaren terug met het tekenen van de DSI (Dienst Speciale Interventies). Vervolgens een zijstap (bezoek) bij de Marsof, om zich daarna thuis te voelen in Roosendaal. Daar kwam ze in, wat ze noemt, een warm nest. Ze liep een dag mee, kreeg aanvragen voor meer tekeningen en zelfs het verzoek om de Korpskerstkaart te produceren voor 2019. Een meesterstukje op zich. “Ik ben geen snelle tekenaar en ben ook niet snel tevreden”, zegt ze een aantal keren in ons gesprek. Duidelijk is dat wat commando’s hebben, ook bij Kim aanwezig is: Gewoon is niet goed genoeg. Persoonlijk vind ik haar sterke kracht zitten in de zwart-wit tekeningen. Toch heeft ze recent een kleurentekening gemaakt. “Nee, namen geef ik ze nog niet. Wel fotografeer ik ze allemaal voor ze naar de aanvrager gaan.” Aanvrager ja, want opdrachten neemt ze niet echt aan. Ze tekent uit gevoel en vanuit een bepaalde gunning. Het is zeker geen commercieel doel. “Daar voel ik mij niet gelukkig bij”.

Emoties, prikkels en gevoelens

De onderwerpen die ze nu tekent zijn veelal van het Korps afkomstig en de afbeeldingen zijn vaak ook te vinden op hetInstagram-account van het KCT. Maar ze tekent ook individuele operators op  verzoek. Die tekeningen komen niet in de openbaarheid. “Het KCT is geweldig om te tekenen, het uniform en de details (zoals het multicam-tenue). Hierin kan ik mijn uitlaatklep vinden voor mijn hooggevoeligheid.  Want niets is mooier om op papier te zetten dan wat je ziet, voelt en ervaart. Bij het KCT is dat zoveel bij elkaar. Het biedt mij een totaal van emoties, prikkels en gevoelen die ik van mij af teken en een plek kan geven op papier.…”

- De Groene Baret (Juni 2020. Nummer 261) door Gert Bos. Kim Defence Drawings
Defensie tekeningen